╤╘Uitgeverij Tilia Levis

 

Postbus 19

5258 ZG Berlicum

uitgeverij@uitgeverijtilialevis.nl

 

Gisella Minach en Pieter Stokvis

 

 

 

 

Een handkus van Atat�rk

Opgroeien in Istanbul 1933 - 1954

 

In 1954 kwam Gisella Minach als 21-jarige bruid uit Istanbul naar Nederland. Haar achtergrond was heel anders dan die van hedendaagse importbruiden uit Turkije, want als Frans sprekende Italiaanse staatsburger was zij afkomstig uit de groep van buitenlandse ingezetenen. Hun aanwezigheid en die van christelijke minderheden en joden gaven Istanbul een multicultureel karakter.
In haar herinnering gaat zij terug naar de stad van haar jeugd, toen minderheden en islamitische Turken naast elkaar leefden zonder zich om integratie te bekommeren. Na de oorlog werd de situatie voor de minderheden steeds moeilijker en nam de druk om Turks te spreken toe. Op de kunstacademie worstelde zij dan ook met de vraag of zij haar Italiaanse identiteit moest inruilen voor een Turkse.
In de verhalen over haar lotgevallen en die van haar familie komt de fascinerende culturele veelvoud van Istanbul tot leven die nu tot het verleden behoort.

Gisella Minach (1933) bezocht de kunstacademie in Istanbul en studeerde Frans in Leiden. Zij is werkzaam geweest
als vertaalster en als docente Frans.
Pieter Stokvis (1947) houdt zich als cultuurhistoricus (tot 2010 universitair hoofddocent) vooral bezig met egodocumenten
en de geschiedenis van het dagelijks leven.

 

ISBN/EAN 9789071633126
� 18,95

 


 

 

 

 

terug naar homepage